Dziś mamy 20 stycznia 2025, poniedziałek, imieniny obchodzą:
17 stycznia 2025
Targi w Berlinie. Nie zabrakło reprezentantów z naszego regionu
fot. Andrzej Żeglarski/UMWKP
Po raz 31. promujemy nasze rolnictwo i przetwórstwo# żywnościowe na dorocznych międzynarodowych targach żywnościowych Grüne Woche (17-26 stycznia), największej tego typu imprezie targowej, podczas której w stolicy Niemiec prezentują się wystawcy z całego świata. Wydarzenie połączone jest ze Światowym Forum Żywności i Rolnictwa. Samorząd województwa reprezentuje członek zarządu województwa Dariusz Kurzawa.
Na stoisku naszego województwa (hala 11.2, stoisko nr 108, powierzchnia 96 metrów kwadratowych) prezentujemy produkty tradycyjne i regionalne (m.in. wysokiej jakości wyroby wędliniarskie, gęsinę i ryby), a także materiały promocyjne dotyczące walorów turystycznych, przyrodniczych i kulturowych oraz potencjału gospodarczego Kujaw i Pomorza.
Swoje produkty wystawią: Zakład Masarski Kwiecińscy Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi Zajazd „Przy Kominku” Katarzyna Raniszewska Masarnia Władysławowo R. B. A. Zawistowski rodzinna manufaktura przetwórstwa rybnego Ol-Mat z Kruszwicy.
Równolegle do wystaw, degustacji i pokazów kulinarnych w Berlinie zaplanowano liczne seminaria i konferencje o tematyce rolniczej i gospodarczej, a także zorganizowane przez ośrodki sieci Enterprise Europe bezpośrednie spotkania biznesowe. W trakcie targów odbędzie się też poświęcone kluczowym dla sektora spożywczego kwestiom Światowe Forum ds. Wyżywienia i Rolnictwa, zorganizowane przez niemieckie federalne Ministerstwo Wyżywienia i Rolnictwa.
Tegoroczne wydatki samorządu województwa na promocję osiągnięć kujawsko-pomorskiego rolnictwa zaplanowano na poziomie 1,4 mln złotych.
Materiał: Departament Rolnictwa i Geodezji i Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Na wsi popularne były w dzień wigilijny wróżby# związane z magią urodzaju. Szeroko rozpowszechnionym zwyczajem było kładzenie kawałka opłatka pod każdą miskę z potrawą wigilijną. Jeśli opłatek się przykleił do dna naczynia, oznaczało to urodzaj tej rośliny, z której przygotowana była potrawa. Domownicy każdej potrawy musieli spróbować, gdyż wierzono, że ilu potraw się nie spróbuje, tyle przyjemności ominie człowieka w ciągu następnego roku. Zjedzenie każdej z potraw miało z kolei zapewnić urodzaj danej rośliny w przyszłym roku.
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!