Niebezpieczne pożary sadzy. Pamiętaj o regularnej konserwacji
fot. pixabay
Pożar sadzy, to niebezpieczne zjawisko, które #może wystąpić w kominkach, piecach oraz przewodach kominowych. Niewłaściwe użytkowanie urządzeń grzewczych i brak regularnej konserwacji, mogą prowadzić do gromadzenia się sadzy, co stwarza ryzyko powstania pożaru.
Pożar sadzy nie tylko zagraża bezpieczeństwu domowników, ale również może spowodować znaczne szkody materialne. Pożar sadzy może uszkodzić komin, ściany przy których jest usytuowany komin, a nawet doprowadzić do pożaru poddasza lub całego budynku.
Przyczyny
1. Niedostateczna wentylacja: zła cyrkulacja powietrza w kominie sprzyja osadzaniu się sadzy.
2. Zbyt rzadkie czyszczenie: regularne czyszczenie kominów i urządzeń grzewczych jest kluczowe, aby uniknąć nagromadzenia się sadzy.
3. Używanie niewłaściwego paliwa: niewłaściwe, zanieczyszczone lub niskiej jakości paliwo, może prowadzić do większej produkcji i osadzania się sadzy.
Jak zgasić pożar sadzy?
Jeśli zauważysz, że doszło do pożaru sadzy, postępuj zgodnie z poniższymi krokami:
1. Zadzwoń po straż pożarną na numer alarmowy 112. To najważniejszy krok. Nawet jeśli pożar wydaje się niewielki, profesjonalna pomoc jest niezbędna.
2. Zamknij drzwi do pomieszczenia, w którym znajduje się piec i ogranicz wentylację: Ograniczy to dostęp powietrza i spowolni rozwój pożaru sadzy w kominie. Jeśli to możliwe, zamknij wszystkie otwory wentylacyjne w pomieszczeniu i piecu, aby ograniczyć dopływ powietrza.
3. Oczekuj na przybycie straży pożarnej.
4. Nie wygaszaj paleniska wodą. Może to doprowadzić do oparzeń, uszkodzenia pieca i pęknięcia komina.
5. Przygotuj gaśnicę: jeśli masz gaśnicę odpowiednią do gaszenia pożarów sadzy (np. gaśnicę proszkową), możesz spróbować wyładować ją do wnętrza komina przez otwór rewizyjny, dbając o swoje bezpieczeństwo.
6. Pożar powinien wygasnąć: po zamknięciu drzwi i wentylacji pożar może wygasnąć samoczynnie.
7. Wezwij kominiarza, który przeprowadzi szczegółowy przegląd pieca i komina.
Prewencja pożaru sadzy
Aby zminimalizować ryzyko pożaru sadzy, warto:
- Regularnie czyścić komin i urządzenia grzewcze przynajmniej raz w roku.
- Używać paliwa wysokiej jakości.
- Zapewnić odpowiednią wentylację w pomieszczeniach.
- Przeprowadzać przeglądy kominiarskie.
Pamiętaj, że zapobieganie jest kluczem do bezpieczeństwa. Regularna konserwacja i właściwe użytkowanie urządzeń grzewczych mogą znacząco zredukować ryzyko wystąpienia pożaru sadzy.
Opracowanie: Wydział Prewencji Społecznej KG PSP
Czytaj również
- Jubileusz 30-lecia. Trzy dekady działalności KSRG
- Pomoc medyczna w nocy, weekendy i święta. Gdzie szukać pomocy?
- Pracowita noc dla strażaków. Blisko 100 interwencji w regionie
- Program "Aktywny Rodzic". ZUS wypłacił kolejne świadczenia
- Do orszaku może przyłączyć się każdy. Przemarsz zakończy się przy stajence
Dodaj komentarz
Wystarczy kilka składników. Grzaniec doskonały na długie wieczory
Wraz z nadejściem zimowych, #mroźnych i długich wieczorów poszukujemy sposobów na rozgrzanie naszego ciała i poprawę humoru, np. odpoczywając pod ciepłym kocem, na miękkich poduszkach przy dobrej lekturze. Dodatkową przyjemnością jest kubek rozgrzewającego naparu lub grzańca w dłoni. Takie napoje są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Raptem kilka składników, które każdy ma w kuchni wystarczy, by wróciło nam lepsze samopoczucie.
(czytaj więcej)Ile dni wolnych od pracy? Kalendarz na 2025 rok
Ustawa z dnia 18 stycznia 1951 roku# o dniach wolnych od pracy określa 13 ogólnopaństwowych świąt wolnych od pracy. Warto tak zaplanować swój urlop, aby zyskać więcej dni wolnego. Sprawdzamy, kiedy przypadają święta wolne od pracy w 2025 roku.
(czytaj więcej)Noc wigilijna jasna, to stodoła ciasna. Po wieczerzy obserwowano niebo
Na wsi popularne były w dzień wigilijny wróżby# związane z magią urodzaju. Szeroko rozpowszechnionym zwyczajem było kładzenie kawałka opłatka pod każdą miskę z potrawą wigilijną. Jeśli opłatek się przykleił do dna naczynia, oznaczało to urodzaj tej rośliny, z której przygotowana była potrawa. Domownicy każdej potrawy musieli spróbować, gdyż wierzono, że ilu potraw się nie spróbuje, tyle przyjemności ominie człowieka w ciągu następnego roku. Zjedzenie każdej z potraw miało z kolei zapewnić urodzaj danej rośliny w przyszłym roku.
(czytaj więcej)Pamiętaj o nawodnieniu organizmu. Kluczowe dla zdrowia i dobrej kondycji
Dlaczego wciąż przypominamy o piciu# wody?
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!